OPINIÓ | Garantim el dret a l’habitatge

OPINIÓ | Garantim el dret a l’habitatge

L’Hospitalet és avui una de les ciutats que pateix més els preus abusius de l’habitatge. Aquesta crisi social, econòmica i sanitària provocada per la Covid-19 ens ha mostrat una realitat que s’intenta amagar, com infrahabitatges, famílies que han de viure en habitacions llogades a preus per sobre dels quatre-cents euros, que els veïns i veïnes hagin de destinar el 50% del seu sou, si en tenen, a pagar el seu lloc on viure i una pujada de preus alarmant.

 

A més, l’onada especulativa de la nova bombolla immobiliària, amb promocions per tota la ciutat, fa que l’Hospitalet s’hagi convertit en una de les ciutats més cares, tant en lloguer com en compra d’habitatge, d’arreu de l’Estat espanyol. Un fet encara més inquietat si, a més, tenim en compte la renda mitjana dels habitants de l’Hospitalet.

 

En els darrers anys els preus de lloguer a la nostra ciutat han augmentat un 40%, mentre els sous continuen sent precaris i molts dels nostres veïns i veïnes treballen en l’economia submergida, amb sous de misèria.

 

El dret a l’habitatge és un dels reptes, i ha de ser un dels principals objectius, que tenim totes les administracions. Cal treballar perquè tothom tingui garantit l’accés a un habitatge digne.

 

Les darreres setmanes hem aconseguit aprovar al Parlament de Catalunya una llei per seguir avançant en l’objectiu de garantir aquest dret. Es tracta de la Llei de mesures urgents per regular els preus de lloguer, una iniciativa promoguda pel Sindicat de Llogaters i treballada amb el Departament de Justícia, que arribava amb el suport de més de 4.000 entitats veïnals, sindicals i ciutadanes, que ens ha de permetre limitar les pujades abusives. Perquè si no posem límit a l’augment de preus i l’especulació del mercat de lloguer, mai podrem garantir el dret a l’habitatge. La nostra ciutat, com un dels municipis del país amb més demanda i més dificultat per accedir a l’habitatge, en serà una de les beneficiades.

 

Ens calen, però, més mesures. Des d’Esquerra Republicana vam aconseguir el passat mes de febrer que el Ple de l’Ajuntament aprovés la nostra proposta per posar en marxa un Pacte per l’Habitatge a l’Hospitalet i treballar per crear un parc municipal d’habitatge, entre altres mesures. Encara esperem que el govern municipal concreti com i quan ho portarem a terme. També seguim pressionant per aconseguir la cessió, per destinar-los a lloguer social, dels pisos buits propietat de bancs i entitats financeres que durant la darrera crisi es van beneficiar d’ajudes milionàries per part de tots, perquè creiem que cal fer efectiu un retorn social del rescat bancari. Davant d’aquest escenari d’emergència habitacional, lamentem que Núria Marín estigui absent dels problemes que pateix la ciutat i faci front amb la dreta de Cs i PP per rebutjar la regulació dels preus de lloguer.

És l’hora de fer polítiques efectives per garantir el dret a l’habitatge. Sabem que és un gran repte, però hi treballem per fer-ho possible. Perquè volem que sigui possible. Aquí i ara.

 

Antoni Garcia

Portaveu municipal

Post a Comment

banner