
ENTREVISTA | Antoni Garcia: “Tenim un govern esgotat i sota sospita que no sap fer front als reptes socials i econòmics que té aquesta ciutat”
⬛ L'OPINIÓ | Entrevista al cap de l’oposició i portaveu del grup republicà, Antoni Garcia
Ens trobem ara mateix a l’equador del mandat. Quin és el balanç que feu d’aquests dos anys?
Ha estat marcat per la pandèmia de la Covid-19, que està provocant una crisi sanitària, econòmica i social. Una triple crisi que a l’Hospitalet, com a molts altres llocs, ha fet augmentar les desigualtats socials, entre persones, famílies i barris. Això ha fet palès les febleses del nostre estat de benestar.
La crisi a l’Hospitalet ha posat de manifest que tenim un govern del PSC amb un model de ciutat esgotat, incapaç de fer front als reptes socials i econòmics, amb polítiques socials, d’habitatge o de lluita contra la pobresa energètica. Ho hem vist també amb l’urbanisme, i la seva negativa a donar resposta a la manca d’espai públic i zones verdes en una de les ciutats amb més densitat de la UE.
I també ha estat marcat per l’escàndol al Consell Esportiu, que esquitxa directament l’alcaldessa i el seu partit. Avui malauradament tenim un govern sota sospita, que es nega a donar explicacions i depurar responsabilitats.
Vau ser els impulsors del Pacte de Ciutat. Quina valoració en feu?
Des d’Esquerra Republicana vam estendre la mà des de l’inici al govern municipal, proposant aquest pacte, fent més de 120 aportacions per la recuperació social i econòmica. El pacte de ciutat és un bon acord entre diferents agents polítics, socials i econòmics per a superar aquest crisi que patim. Esperem que no quedi en paper mullat. Però veiem que després de sis mesos continuem sense indicadors ni calendari d’execució, tot i haver-ho demanat reiteradament. Necessitem menys titulars, activar el seguiment i que les propostes comencin a ser efectives. La ciutat no pot esperar.
Respecte la investigació al Consell Esportiu, creieu que el govern ha actuat correctament?
Portem un any des que va esclatar el cas de corrupció del Consell Esportiu, i en aquests moments hi ha 17 persones que estan sent investigades, entre elles l’alcaldessa Núria Marin i el segon tinent d’alcalde i primer secretari del PSC, Cristian Alcázar. Tenim un govern que no dona la cara, ni dona explicacions sobre un cas on s’han utilitzat diners de les famílies i les entitats esportives per pagar sobresous, indemnitzacions indegudes i despeses personals.
Vam proposar una comissió municipal per aclarir aquests fets i accedir a la informació disponible, però el PSC es nega a proporcionar la documentació que hem requerit i, fent pinça amb C’s, bloquegen aquesta comissió i les compareixences dels implicats perquè donin explicacions. Cada dia que passa sense que Marín i el seu equip assumeixin responsabilitats més mal fan a l’esport, l’Ajuntament i la ciutat. Cal fer net: necessitem un ajuntament transparent i sense cap ombra de corrupció.
“Tenim un govern esgotat i sota sospita que no sap fer front als reptes socials i econòmics que té aquesta ciutat”
Que pensa de l’actual model urbanístic i de la problemàtica de l’habitatge?
El govern de Núria Marin ha cedit la planificació de la ciutat a les immobiliàries. La pandèmia ha posat de manifest que cal promoure un nou model urbanístic al servei de les persones i els barris i no de l’especulació. És urgent fomentar a l’Hospitalet polítiques que garanteixin el dret a un habitatge digne i que aturin els preus abusius de lloguer i de compra i que garanteixin vides dignes dins d’aquests habitatges. Necessitem una aposta decidida per la rehabilitació, perquè tenim un parc d’habitatges envellit construït als 60 i 70 que necessita millores per a superar les deficiències estructurals.
Quins són els altres reptes pels propers dos anys?
Que la nostra ciutat aposti per un model econòmic diversificat que ajudi a la petita i mitjana empresa i al comerç local per generar ocupació de qualitat i riquesa.
Cal també redefinir el PDU amb diàleg, participació i consens de les forces polítiques i socials, després d’haver estat anul·lat pel TSJC, per a poder soterrar la Granvia, desenvolupar el pol biomèdic, i protegir la darrera zona agrícola de la ciutat, Cal Trabal. Un altre dels temes importants és la gestió de la neteja a la ciutat, i com es planteja la nova contracta per canviar la situació actual. I no podem passar per alt l’alarmant estat del patrimoni històric de l’Hospitalet, i la negativa del govern a revisar i actualitzar l’actual Pla de Protecció del Patrimoni Arquitectònic, que ha quedat obsolet.
I sobre el soterrament de les vies de Renfe, que sembla que no arriba mai?
Esperem que després de més de 20 anys, el govern de l’Estat, ara de nou del PSOE, executi la promesa de soterrar les vies que divideixen la nostra ciutat.
Apostem perquè l’espai que guanyem sigui per disposar d’espai públic i zones verdes que la ciutadania pugui gaudir. No entendríem que el govern municipal dediqués aquest espai que guanya la ciutat a promoure noves promocions d’habitatge.