Esquerra Republicana aconsegueix incorporar les seves demandes al PDU amb la preservació del 100% de Cal Trabal

Esquerra Republicana aconsegueix incorporar les seves demandes al PDU amb la preservació del 100% de Cal Trabal

El nou projecte incorpora les demandes defensades per la formació republicana, com la preservació dels usos agrícoles, la recuperació del patrimoni arquitectònic i la incorporació de criteris mediambientals

 

Queda garantida la preservació del 100% de Cal Trabal, amb la incorporació al nou Pla Director Urbanístic (PDU) Biopol-Granvia de les demandes defensades per Esquerra Republicana per tal de preservar els usos agrícoles i la seva protecció com a espai natural. La proposta que fins ara havia defensat l’Ajuntament, que no garantia la conservació de la darrera zona agrícola de l’Hospitalet, va ser tombada judicialment al novembre de 2020 pels recursos, entre d’altres, d’Esquerra Republicana, i s’obria l’oportunitat així per modificar i corregir els aspectes més negatius del projecte.

 

Des del Govern de la Generalitat, Esquerra Republicana ha treballat per mantenir l’aposta estratègica pel sector biomèdic, però també per garantir el seu desenvolupament amb criteris ambientals. Al mes de juny passat, el Govern republicà va ampliar els terrenys considerats com a zona d’especial protecció per a les aus (ZEPA) per tal d’incorporar l’àrea de Cal Trabal. Amb el nou PDU, a més, es protegirà el 100% d’aquest espai amb usos agrícoles i lliure d’edificacions. El projecte presenta una rebaixa significativa de l’edificabilitat, amb 70.000 m2 menys que el projecte inicial, que es concentrarà al sud de la Granvia. A més, s’aconseguirà el soterrament de la Granvia, millorant la connectivitat entre la ciutat i aquesta zona, que inclou l’Institut Català d’Oncologia (ICO), guanyant nous espais i augmentant les zones verdes en 51.000 m2 respecte l’anterior PDU.

 

El nou PDU, a més de preservar els usos agrícoles a Cal Trabal, incorpora nous criteris mediambientals com la permeabilitat per facilitar la recàrrega dels aqüífers, i també suposarà la recuperació de l’important patrimoni arquitectònic en aquesta zona, amb una partida per rehabilitar les dues masies (Cal Trabal i Cal Masover Nou) i també la Torre Gran, que passaran a ser de titularitat municipal i es podran destinar a equipaments per a la ciutat. Amb aquest desenvolupament, a més, es millorarà la mobilitat de tota l’àrea, amb la perllongació del carrer Ciències com a eix vertebrador, la reordenació de les parades i recorreguts de les línies d’autobús, i la creació d’una nova sortida de la línia 1 de metro.

 

Esquerra Republicana sempre ha defensat la importància d’aquest projecte, el caràcter estratègic del sector biomèdic i l’oportunitat per a la transformació urbana de la ciutat del soterrament de la Granvia. Aquesta defensa topava amb el posicionament del govern de Núria Marín, que fins ara havia donat l’esquena a les demandes per desenvolupar-ho amb criteris ambientals i preservant la darrera zona agrícola de la ciutat, i ha fet perdre tot aquest temps negant-se a acordar-ho i a escoltar les entitats i veïns i veïnes de la ciutat. Ara, per fi, el nou PDU Biopol-Granvia garanteix la preservació del 100% de Cal Trabal i incorpora totes les demandes que s’han defensat durant els darrers anys.

 

La formació republicana assenyala que el procés no està tancat i ara s’ha d’obrir un període d’exposició pública i al·legacions, per tal d’introduir més millores, a més d’altres aspectes com el futur ús dels equipaments o la implementació de les noves zones verdes. Esquerra Republicana seguirà treballant per fer seguiment del projecte i que s’executi amb totes les garanties mediambientals.

Post a Comment

banner