
Esquerra Republicana porta a l’Hospitalet la campanya #StopBretxaSalarial per denunciar les desigualtats entre homes i dones
La formació republicana ha organitzat aquest dijous una xerrada a la plaça Eivissa, entre els barris de Pubilla Cases i la Florida, per explicar en què consisteix la bretxa salarial i altres discriminacions envers les dones, i convidar a reflexionar als veïns i veïnes que s’hi han apropat
Des de fa uns mesos Esquerra Republicana està impulsant una campanya per donar a conèixer les desigualtats socials, laborals i salarials que encara pateixen les dones respecte els homes, amb una ruta per diferents municipis de Catalunya que ha tingut parada aquest dijous a l’Hospitalet. L’acte, amb un format obert i molt interactiu, va comptar amb les intervencions de l’hospitalenca Fany Raquel Galeas, responsable de Treballadores de la Llar de CCOO, i Raquel Sans, vicesecretària general de Feminismes d’Esquerra Republicana i diputada al Parlament.
Raquel Sans va anar desgranant durant l’acte algunes de les causes que provoquen aquestes desigualtats, com la segregació horitzontal del treball, que és l’associació de determinades feines a un gènere, la infravaloració de les capacitats de les dones, les diferències en complements salarials, els estereotips de gènere, les càrregues domèstiques i familiars, i d’altres factors com la nacionalitat o la situació administrativa. En aquest sentit, la diputada republicana ha posat en valor la ratificació del Conveni 189 de l’ Organització Internacional del Treball (OIT), que “protegeix les treballadores de la llar i que des d’Esquerra Republicana hem defensat des del primer moment”.
Fany Galeas va incidir en aquest tema exposant la seva experiència, quan va arribar d’Hondures per treballar tenint cura d’una persona gran. “El meu company de feina, amb les mateixes responsabilitats i tasques, cobrava més que jo”, va apuntar. Galeas va assenyalar també que, en totes les discriminacions que pateixen les dones, hi intervenen diferents situacions que interseccionen i agreugen aquest problema. Així, l’activista sindical ha posat èmfasi en factors com els estudis, l’origen o l’ètnia, la religió, la temporalitat o el no tenir papers, que perjudiquen encara més la situació de les dones i eixamplen aquesta bretxa salarial, o inclús l’accés al treball.
Per últim, Raquel Sans va destacar diferents mesures que ja s’estan aplicant des del Govern republicà amb l’objectiu d’impulsar la transformació feminista, com la gratuïtat de l’I2, o la implantació del servei de canguratge públic, però també d’altres que encara resten pendents com la reforma horària i la millora de la conciliació de la vida privada i professional. L’acte va comptar durant tot el seu desenvolupament amb la interacció amb el públic assistent i que passejava pels voltants, i va acabar amb un concurs de preguntes i respostes, per tal de posar en pràctica jugant els coneixements i les dades relacionades amb aquesta problemàtica.
Més informació a https://stopbretxasalarial.esquerrarepublicana.cat/